contact   naar heemkundenispen.nl Nispen Remembers 75 jaar bevrijding Home Home

Verhalenroute ‘Nispen Remembers’

In de verhalenroute ´Nispen Remembers´ staan de gebeurtenissen in Nispen en belevenissen van Nispenaren of anderen die betrokken waren bij de oorlog in ons dorp, centraal. Op een twintigtal locaties in het dorp en het buitengebied van Nispen staan borden opgesteld. Op elk bord is een korte tekst te lezen die aangeeft wat zich op die plek heeft afgespeeld of informatie over een of meerdere personen die zich daar bevonden. Samen met de aan de borden gekoppelde geluidsfragmenten, geven de borden een indruk van grote en kleinere gebeurtenissen in Nispen in de periode 1939-1946. Daarmee willen wij aan jong en oud inzicht geven over wat er gebeurde en hoe mensen van uiteenlopende leeftijd deze onvergetelijke periode beleefden. De verhalenroute liep van 14 september tot en met 26 oktober 2019, de dag dat het dorp precies 75 jaar geleden werd bevrijd maar is uiteindelijk verlengd tot en met 5 mei 2020. Na die datum worden de borden verwijderd. De website met alle informatie zal in ieder geval tot en met 15 augustus 2020 (datum eind Tweede Wereldoorlog in Azië in de lucht blijven.Home  >  Verhalenroute  >

Interactief

De verhalenroute is interactief! Op elk bord bevindt zich een QR-code. Door het scannen van deze code komt u op een pagina van deze website met een geluidsfragment. Elk fragment laat horen wat diverse mensen persoonlijk als inwoner, als soldaat of anderszins hebben beleefd of hoe zij tegen bepaalde gebeurtenissen aankeken. De basis hiervoor vormt in de meeste gevallen informatie uit dagboeken, kronieken en aantekeningen die mensen in de oorlog of kort daarna verzamelden. Uiteraard is het belangrijk bij dit alles te realiseren dat persoonlijke verhalen niet altijd één op één behoeven overeenstemmen met feitelijke gebeurtenissen. Gebrek aan informatie, persoonlijke betrokkenheid of door het voortschrijden van de tijd zijn daarop van invloed.

Om de fragmenten te kunnen beluisteren dient u op uw telefoon een app te installeren die QR-codes kan scannen. Er zijn meerdere (gratis) app’s verkrijgbaar. Hebt u geen smartphone of ontbreekt de mogelijkheid om de locaties te bezoeken? U kunt de geluidsfragmenten ook via deze website beluisteren op uw computer, laptop of Ipad.

Achtergrondinformatie

Op twintig borden met beperkte ruimte kunnen we niet alles vertellen. We hebben dan ook een afweging moeten maken tussen locaties, afwisseling in relevante feiten en beschikbaarheid van persoonlijke verhalen. Op deze website vindt u bij ieder verhaal verdere informatie over de afbeelding, eventuele toelichting op de tekst of het geluidsfragment en verwijzingen naar publicaties.

De verhalen


Verhaal 1: Mobilisatie


Verhaal 2: De Duitse inval


Verhaal 3: Tegenstand


Verhaal 4: Bommen op Nispen


Verhaal 5: Klokkenroof


Verhaal 6: Levensgevaarlijk werk


Verhaal 7: Onderwijs in de fabriek


Verhaal 8: Een neergestort vliegtuig


Verhaal 9: Een zwarte dag


Verhaal 10: Overleven op Zonneland


Verhaal 11: Dolle Dinsdag


Verhaal 12: Duitsers over de vloer


Verhaal 13: Canadezen aan de grens


Verhaal 14: Op zoek naar veiligheid


Verhaal 15: Gevecht bij de Honingbossen


Verhaal 16: Een drama bij de kerk


Verhaal 17: Evacuatie naar België


Verhaal 18: Een dorp in puin


Verhaal 19: Begraven in den vreemde


Verhaal 20: Leve de vrijheid!

#top

Contact     Over deze site     Volg ons